Tags

, , , , , , , , ,

Exif is een afkorting die staat voor Exchangeble Image File Format. Het is extra info over een foto, zoals datum, camera, lens, daiafragma, brandpunt en sluitertijd.
Het is handig om de exif te bekijken als je niet begrijpt waarom een foto is mislukt. Ligt het aan de sluitertijd?? Wat was je diafragma? Zo kom je meer aan de weet en kan je achteraf kijken wat beter had gekund. Ik schreef er al eerder over

Gisteren ontplofte een discussie op een forum. Een lid stelde voor om de Exif gegevens te plaatsen bij de foto’s. Een normale vraag van iemand die graag wil leren. Je moet toch ergens beginnen. Al snel ging de discussie erover dat je niets, maar dan ook niets aan Exif hebt.

Ik ben het daar niet mee eens, toen ik nog alles moest leren over de Belichtingsdriehoek zat ik vaak te kijken naar de Exif van mijn eigen foto’s en die van anderen. Als  mij onduidelijk was, waarom iemand voor een hoge Iso of een bepaald diafragma of sluitertijd had gekozen, vroeg ik naar de reden. Zo leerde ik steeds bij en werd de kwaliteit van mijn foto’s beter. Stapje voor stapje leerde ik fotograferen.

Gister liep het totaal uit de hand. Er had iemand een flinke klap van de molen gehad, want hij bleef zeggen, je hebt niets aan Exif. Als iemand er zijn vraagtekens bij zette, werd je afgebrand. Hij had gelijk en niemand anders. Ik word dan nieuwsgierig en klik even op het profiel. Deze man vertelde van zichzelf dat hij Filosoof en Denker was. Heerlijk dit soort mensen….maar wat hij riep…daar was niet echt over nagedacht.

Dus, wil je leren fotograferen, stel je vragen, kijk naar de Exif, denk na hoe het beter kan en schroom niet te vragen. Domme vragen bestaan niet, domme mensen wel.