Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Vesting Bourtange

In Groningen, tegen de Duitse grens aan, ligt de vesting Bourtange, een prachtig, uniek historisch verdedigingswerk.

Voor de geschiedenis gaan we terug naar 1580. Willem van Oranje gaf opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras een fort aan te leggen. In 1593 werd aan de vesting begonnen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting werd opgeheven, ontstond een agrarisch dorp.

In opdracht van de gemeente Vlagtwedde werd tussen 1967 en 1992 de vesting gereconstrueerd. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en de soldatenbarakken werden herbouwd. Een zeer geslaagd project, het resultaat is prachtig.

Je kunt hier uren wandelen, de toegang is gratis, maar voor 5 musea moet je entree betalen. Ook kan je een kano huren, om heerlijk in de vestinggracht te varen. Helemaal geweldig vond ik het winkeltje-aan-huis van Anita Degen. Ze heeft een superleuke collectie voor poppenhuizen en maakt zelf keukengerei. Loop hier niet voorbij, maar ga echt naar binnen…het is énig…Voor je het weet heb je een nieuwe hobby…

Minpuntje is de Horeca. Na bijna 3 uur onderweg te zijn geweest, gingen we op 11.50 op een terrasje zitten. We bestelden drinken en 4 tosti’s ( tenslotte stond er op het bord dat we er konden lunchen ) maar dat feest ging niet door. De keuken ging om 12 uur open…en geen minuut eerder…het drinken konden we krijgen….en dan is het hoogseizoen… Ik snap dit gewoon niet. Dus hebben we maar een krentenbol van thuis opgegeten, want we lustten wel wat…

IMG_4329

Volgende terrasje: ik bestel de specialiteit van het huis: een broodje Hamburger “’t Oal Kroegie” Na de vraag of het heeft gesmaakt, vertel ik de dame, dat ik van een specialiteit wel wat meer had verwacht en niet zo’n vieze plastic diepvrieshamburger. Waarop de dame zegt “ik weet het, ze zijn echt niet te eten”  

Alle foto’s staan op Flickr

IMG_4335IMG_4323IMG_4415Luchtfoto_bourtange-2