Tags

, , , , , , , ,

Een lang gekoesterde wens was het fotograferen van Papegaaiduikers op de Farne-eilanden. Op deze eilandengroep loop je via paden door een enorme kolonie papegaaiduikers en andere zeevogels.

Alle foto’s vind je op Flickr

Voor het eerst het ik een georganiseerde reis geboekt via BirdingBreaks. Het was een fantastische reis met geweldige begeleiding en een top-gezelschap. We hebben heel wat pret gehad maar vooral veel moois gezien

De eerste dag gingen we al direct naar de Farne-eilanden toe, om er rond te wandelen. Wat een geweldige beleving!! Als je eerst de agressie-aanvallen van de Noordse Sterns hebt overleefd ( pet op!!) dan beland je daarna in het puffin-paradijs.

Op dag 2 gingen we de hele dag fotograferen. Het was de laatste dag van de week dat de bootjes zouden varen, door storm waren de eilanden daarna onbereikbaar. Net als met het Noorderlicht fotograferen, hangt ook dit af van het weer. Je kunt zomaar dikke vette pech hebben. We hadden heel veel geluk dat er al was geboekt voor ons bij Billy Shiel’s Het was een drukte van belang aan de haven en velen werden teleurgesteld.

Met de boot voeren we langs de eilanden en zagen de enorme kolonies Zeekoeten en Alken. Wat een prachtige vogels zijn dit! De hoeveelheden vogels zijn enorm en het is onbegrijpelijk dat de paartjes elkaar terug kunnen vinden

Overal zie je papegaaiduikers lopen en vliegen, de bekken vol met zandspiering, die ze met weerhaakjes vasthouden in de bek. Ze zijn razendsnel dus het was wel even een uitdaging om te kijken hoe ik ze het beste kon fotograferen, want het zijn turbo-raketjes die langs je scheren. Maar na een tijdje ontdekte ik een patroon waardoor ik beter kon focussen.

Natuurlijk was de “droomfoto” een puffin in volle vlucht met een bek vol zandspiering en dat is gelukt! Het was lastig door de volle zon en het felle licht, maar ik kreeg het wel voor elkaar.


Het is voor de papegaaiduikers een hele klus om de vis bij de pulletjes te krijgen. Het nest is ondergronds en ze worden opgewacht door hongerige kokmeeuwen die voor het gemakkelijke maaltje gaan. Het was gewoon sneu om te zien hoeveel moeite de papegaaiduikers moesten doen om veilig bij het nest te komen. Eerst de boel verkennen, is de kust wel veilig, dan razendsnel zien te landen en je holletje induiken. En dat ging niet altijd goed..


Het was 2 dagen genieten van dit grappige vogeltje, en wat zijn ze mooi als je de detaisl bekijkt. Echt een wonder van de natuur.Is de kust wel veilig?? Even de buurt verkennen vanuit het holletje. Op de foto hieronder  lijkt enig werkoverleg plaats te vinden om veilig het nest te bereiken.