Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

waterspreeuw-1619

De waterspreeuw ( Cinclus cinclus) is een zangvogel, die gespecialiseerd is om voedsel uit zoet water naar boven te halen. Ze zitten vooral bij stromende beekjes. In Nederland hebben we af en toe een exemplaar van de zwartbuikwaterspreeuw als wintergast.
Onder water bewegen ze zich met hun vleugels en poten vooruit, draaien stenen om op zoek naar larfjes en waterinsekten. De ogen worden beschermd door een vlies.

waterspreeuw-1650

Ik had nog nooit van de waterspreeuw ( die niets met de familie spreeuw te maken heeft) gehoord. Maar toen ik wat foto’s op Facebook voorbij zag komen, wilde ik deze zeldzame, vreemde vogel ook wel eens zien. Met Joke en Lidy gingen we op weg naar het prachtige Waterloopbos, waar we al eerder zijn geweest. Hoe langer we reden, hoe mooier het werd in de polder. De bomen waren door de mist prachtige berijpt, en omdat het zonnetje niet echt doorkwam, bleef het wit.

waterspreeuw-1574-2

Na 2 uur wandelen nog geen spoor van deze vogel, regelmatig zag ik van alles vliegen maar het was niet de waterspreeuw. Maar toen werden we aangesproken door een stel, die graag wilden weten of wij verstand hadden van vogels, want ze hadden een heel rare gezien….precies….ze hadden hem gespot en ik ben ze heel dankbaar want zonder hun uitleg waren we zo voorbij gelopen. We hebben genoten van dit gevederde vriendje die de hele tijd op en neer hupt om daarna weer in het water te duiken voor eten.

waterspreeuw-1682waterspreeuw-1696 waterspreeuw-1709

We hebben een tijd staan te genieten en kregen genoeg tijd om foto’s te maken. Dit vogeltje is absoluut niet schuw te noemen.

waterspreeuw-1631