Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Afgelopen zaterdag heb ik met Sandra een workshop Straatfotografie gevolgd in Utrecht. De workshop werd gegeven door Ruud van der Lubben.

Straatfotografie leek me heel leuk om te doen, maar ik vond het tegelijk eng. Ik ben bang dat mensen boos worden of in discussie gaan. Ik heb eerst een lezing van Ruud bijgewoond bij CameraNu en toen besloten dat ik dit toch wilde gaan proberen.

Op naar Utrecht dus, de stad waar “het” ging gebeuren. Eerst kregen we uitleg wat nu wél straatfotografie is en wat het niet is. Ook werd besproken wat je niet en wel kan fotograferen. Op het internet is hier veel over te vinden. Google maar eens… Maar de belangrijkste regel is: als je zelf twijfelt…niet doen… vraag je af of jij zelf in die situatie gefotografeerd wilt worden.

Ik wil in ieder geval geen stiekeme fotograaf worden of met een telelens ergens gaan zitten en dan maar wachten en knippen. Dus de eerste opdracht kwam van Ruud en daar ging ik…eng eng eng… Loop met je camera voor je neus een rondje over de markt en maak foto’s..  Al snel zag ik, dat mensen je niet echt zien en werd het wat gemakkelijker voor me. Voordeel is natuurlijk dat de Fuji X-T1 een kleine, compacte camera is.

Daarna liet Ruud vooral zien hoe je in de praktijk mensen benaderd en contact legt. Ik vond het een superleuke workshop en als je ook nieuwsgierig bent naar straatfotografie, is het een aanrader.

Het is handig om het rode boekje voor straatfotografie in je tas te hebben. Zo kan je overijverige ambtenaren laten zien dat je niets onrechtmatigs doet als je op bv een markt fotografeert.

Het eerste gedeelte heb ik met de 35 mm 2.0 gefotografeerd en na de lunch ben ik verder gegaan met de 16-50 mm op de camera. De laatste lens vond ik fijner werken. Ik vond meer groothoek prettig en de zoom beviel me ook prima.

Onderstaand beeld vond ik leuk. Een non kiest voor een sober leven maar geniet toch van alle bling bling op de markt.

straatfotografie-

Wie grijpt wie?? Een hele klus om zo’n krab te pakken

straatfotografie--2

Bij het failliete V&D stonden de paspoppen ook in de uitverkoop. Dit jongetje greep zijn kans. Dit is echt een gelukstreffer. Ik zag niet eens wat ik fotografeerde. Toen ik afdrukte liep hij net door mijn beeld. Blijft natuurlijk de vraag: is dit straatfotografie? Daar mag een ieder anders over denken, voor mij wel in ieder geval.

straatfotografie--4

Dit vind ik ook leuk: ik smelt voor jou… tegelijk likken…

straatfotografie-5972