Tijdens onze korte IJsland-reis hebben we met de Hop-on Hop off bus Reykjavik bezichtigd. Een prima manier om de stad te verkennen, vooral nu de stoepen glad zijn. Onderweg naar de eerste opstapplaats kwamen we langs het kunstwerk Solfar.

Reykjavik-4626

Dit vikingschip staat aan de Sæbraut, aan de Faxaflói baai met Mount Esja op de achtergrond. Het is een symbool voor de belofte van nieuw, onontdekt gebied.

Bij de Oude Haven hebben we heerlijk koffie gedronken met een prachtig uitzicht op de schepen

Reykjavik-4646

Daarna hopten we verder naar de Hallgrímskirkja. Met bijna 75 meter is dit de hoogste kerk van IJsland

Reykjavik-4711

Het interieur is fantastisch mooi door de eenvoud.

Reykjavik-4674

De kerk bevat een indrukwekkend kerkorgel gebouwd door de Duitse orgelbouwer Johannes Klais. Het heeft vier klavieren, 72 registers en 5275 pijpen.

Reykjavik-4685

Ondertussen begon het hard te waaien en te sneeuwen. De toren beklimmen had geen zin, er was niets te zien door het slechte weer.

Tijd om naar het Perlan te gaan. We waren even bang dat we door de sneeuw geen uitzicht hadden over de stad, maar de weergoden waren op onze hand en we kregen wat we graag wilden….

Reykjavik--5

Het Perlan (de parel), dat ongeveer twee kilometer ten zuiden van het centrum van Reykjavík staat bovenop de 61 meter hoge heuvel Öskjhlíd Het gebouw bestaat uit zes grote watertanks met daar bovenop een veertien meter hoge glazen koepel. Vanuit het Perlan wordt Reykjavík van warm water voorzien, wat uit natuurlijke bronnen komt.

Reykjavik--3

Perlan Interieur

Reykjavik-1

Brandtrap met reflectie Perlan

Reykjavik-4717

Dansleikur Perlan

Als laatste bekeken we het Höfði-huis waar een historische gebeurtenis heeft plaats gevonden.
Op zaterdag 11 en zondag 12 oktober 1986 waren de ogen van de wereld gericht op IJsland, waar de Amerikaanse president Ronald Reagan toen een ontmoeting had met Sovjetleider Michail Gorbatsjov om te praten over ontwapening en het einde van de koude oorlog

Alle foto’s staan op Flickr

Reykjavik-

Reykjavik-4816

Lost & Found Reykjavik

Reykjavik-4818

Natte sneeuw