Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Het is al een tijdje geleden dat Joke en ik een dagje naar Rotterdam waren. Ik was er wel eens geweest, maar had nog nooit gewandeld door de stad en langs de Nieuwe Maas. Het zat wel steeds in mijn hoofd, maar het kwam er gewoon niet van..tot afgelopen november. We wilden o.a. graag naar de Markthal en de skyline bekijken.

Wat eefn prachtige stad!! Het is natuurlijk verschrikkelijk hoe de ruimte en nieuwbouw is ontstaan. Twee jaar geleden lag ik in het ziekenhuis naast een dame op hoge leeftijd die het als kind het bombardement had meegemaakt. Wat een indrukwekkend verhaal was dat….zelfs ik werd stil..

Rotterdam heeft deze grote tragedie omgezet in iets goeds. De stad leeft, voelt goed en er is overal wel wat te zien.

Eerst zijn we naar de Kop van Zuid gegaan. Vanuit hier kijk je prachtig op de stad en de Erasmusbrug

Rotterdam-5849

Je vindt hier het prachtige gebouw van de Holland-Amerika-Lijn uit 1903. Vanuit hier trokken grote groepen landverhuizers en avonturiers naar Amerika. In 1971 stopte de H.A.L. Sinds 1993 is hier Hotel New York gevestigd. Door het enorme gebouw Montevideo lijkt het hotel in het niet te vallen.

Holland -Amerika lijn (HDR-opname)

Holland-Amerika lijn/ Hotel New York  (HDR-opname)

De Rotterdam

Complex De Rotterdam

We komen bij het Joods Kindermonument. Hier zijn 686 kinderen -in de leeftijd van 1 maand tot 12 jaar- weggevoerd naar Westerbork om nooit meer terug te keren. Een verschrikkelijk iets…. De lijst met namen is gepubliceerd op de website. Het is gruwelijk om te zien, dat deze kinderen vanuit Westerbork rechtstreeks naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor zijn gevoerd, ik kan dit niet bevatten…zo genadeloos…

Het Joodse kindermonument

“Het is gebeurd en kan dus weer gebeuren”

We lopen langs de Koninginnebrug en steken de Nieuwe Maas weer over bij de Koningshaven.

Rotterdam-2690We gaan naar de Markthal. Je vindt hier tegen de 100 marktkramen en diverse restaurantjes. Het was er ontzettend druk en ik kan daar heel slecht tegen. Ik ben meer van buiten…ik hou het dan ook snel voor gezien…

Reflectie in de Markthal

Reflectie in de Markthal

De Markthal

De Markthal

Kunst in de Markthal

Kunst in de Markthal

We gaan met de trein naar het Centraal Station, in de volksmond de Kapsalon genoemd, naar dat lekkere, vette frietje genoemd.

Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station

We maken nog wat foto’s rond het Station. Er is nog genoeg te zien, maar de gelopen kilometers zakken behoorlijk in de benen. Dus we springen in de trein en laten ons weer naar huis rijden…

Alle foto’s staan op Flickr

Project Calypso

Project Calypso