Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

We hadden het er al vaak over gehad nadat we de geweldige documentaire van Oeke Hoogendijk over het Rijksmuseum hadden gezien: hier moeten we naar toe…

In mijn “studententijd” was ik hier regelmatig, toen vond ik het al fantastisch…en mijn lief die kwam hier als halve Amsterdammer ook regelmatig.

Nu hou ik niet van drukte dus het was geduld hebben en de eerste week van dit jaar leek er prima geschikt voor. Dus we waren klaar voor 2 dagen museum bezoek.

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum

Eerst gingen we naar het Scheepvaartmuseum. Een leuk museum waar veel te zien is over onze maritieme geschiedenis. Het was leuk om de oude instrumenten, scheepsmodellen, maar vooral oude boeken en zeekaarten te bekijken. Intrigerend en verbazingwekkend fraai vond ik deze Portolaan (Gids)

Portolaan van de Middellandse Zee

Portolaan van de Middellandse Zee (1515)

Ook hangen er prachtige schilderijen van de zeeslagen waar we blijkbaar dol op waren. Bizar is de hoeveelheid schepen die afgebeeld zijn. Vaak gingen schilders mee aan boord om het vast te leggen.

Zeeslag

Zeeslag

Ontelbare schepen

Ontelbare schepen in de zeeslag bij Nieuwpoort ( 1653)

Vervolgens hebben we de Amsterdam bezocht, dit VOC-schip ligt bij het Scheepvaartmuseum. Dit schip verging op zijn eerste reis in 1749. Onvoorstelbaar dat op dit schip ruim 345 man zat op de lange zeereis die was gepland. Helaas kwamen ze niet verder dan Engeland….

VOC-schip de Amsterdam ( 1748)

VOC-schip de Amsterdam ( 1748)

Vervolgens zijn we naar de Hermitage gewandeld. Grappig, ik ken dit gebouw nog als bejaardenhuis Amstelhof waar we dames ophaalden in rolstoelen om te gaan winkelen. Nu is het een prachtig museum. Ik wilde graag de serviezen van de Tsaren bekijken. Al eerder had ik me vergaapt aan de pracht en praal van het Russische Hof bij de tentoonstelling over Catharina de Grote. Wat een vrouw was dit zeg…ik heb genoten van alle verhalen…

Amsterdam2015-6199

De tafel is zo nauwkeurig mogelijk gedekt

De tafel is zo nauwkeurig mogelijk gedekt

En wat aten ze zoal aan het hof?? Op het menu stond onder andere:

  • Fricassee van Nachtegalentongetjes
  • Ragout van Hertenlippen en Hertenoren
  • Stierenogen in saus
  • Elandslippen in zure room
  • Gestoofde berenklauwen
  • Pastei met gebraden duiven

Eet smakelijk…

Enorme groepsportretten uit de 17e eeuw

Enorme groepsportretten uit de 17e eeuw

Een aangename verrassing wachtte ons in de Hermitage…er bleek nog een tentoonstelling te zijn. Normaal moet je 2 kaartjes kopen en dat tikt lekker aan. Gelukkig hebben wij een museumkaart dus konden we zo doorlopen en wat waren we blij dat we ook hier zijn gaan kijken…uit het Rijksmuseum hingen er 30 reusachtige portretten uit de 17e eeuw. Vanwege het formaat worden ze zelden ten toon gesteld, maar nu hingen ze bij elkaar. Fantastisch! En de verhalen erbij zijn zo interessant om te lezen.

Eén verhaal vond ik wel heel bizar…

“wilde beesten moet men temmen” staat in het latijn boven de toeganspoort van het Spinhuis

Het Spinhuis is een gevangenis en heropvoedingsgesticht voor ontspoorde vrouwen. Er zitten prostituees, dievegges en “lediglopende meisjes”. Tegen betaling mag men komen kijken naar de gestraften. Het kost 2 stuivers om naar de opgesloten vrouwen te mogen kijken. Het Spinhuis is in die tijd ( 1650) een echte toeristische trekpleister.

Amsterdam2015-6221

De twee zittende dames zijn regentessen van het Spinhuis. De twee staande vrouwen zijn binnenmoeders.

Voor vandaag hebben we genoeg gezien, we lopen nog even over het Waterlooplein en eten een lekker patatje mét. Morgen gaan we naar het Rijks en dat verdient een eigen blog.

WaterlooPlein

WaterlooPlein

Hoedjes

Hoedjes in alle soorten en maten

Alle foto’s vind je op Flickr