Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Een zonnekap is een onmisbaar onderdeel van de Spiegel reflex camera. Toch zie ik heel vaak mensen fotograferen zonder zonnekap, terwijl de kap zelf omgekeerd op de lens zit. “Heb ik wel een zonnekap nodig?” “Wanneer gebruik ik dan een zonnekap” zijn vragen die voortkomen uit onwetendheid.

De naam is al verwarrend: zonnekap doet vermoeden dat het een kap tegen de zon is. Maar in feite zorgt de kap ervoor dat ongewenst licht in de lens valt. Dit kan zonlicht zijn, maar ook licht van lampen, spotjes e.d. Bijna overal kom je lichtbronnen tegen, dus het is gewoon het beste om de kap standaard op je lens te schroeven. Bijkomend voordeel is, dat je lens extra wordt beschermd tegen stoten of andere ongein. Een zonnekap geeft alleen maar voordelen, gaat niet ten koste van de kwaliteit ( integendeel) en weegt bijna niets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  lensflare    _MG_3091%20Lens%20Flare%20400

Bij mijn lenzen zit de zonnekap er standaard op, slechts in 2 gevallen wordt de kap niet gebruikt:
• Bij gebruik interne flitser
• Bij gebruik filters

Er is een grote keuze in zonnekappen, maar niet iedere kap kan je zomaar op ieder objectief schroeven. Hoe verder de kap uitsteekt, hoe effectiever het licht wordt tegen gehouden, maar dit effect is niet onbeperkt. Op een gegeven moment komt de lens in beeld in de vorm van vignette.
De lengte van de kap wordt dus bepaald door de brandpuntafstand van de lens. Bij een kort brandpuntafstand hoort een korte kap.
De lengte en vorm moet dus aansluiten bij je objectief. Bij verschillende lenzen zal je dus verschillende zonnekappen hebben. Op de kap staat meestal vermeld, bij welk objectief de kap hoort. Zo voorkom je verwarring. Als je de kap omgekeerd op de lens schroeft bij het opruimen, grijp je nooit mis.

imagesCAXJMGDR     3

images     2