Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Binnenkort is er in Enkhuizen een vuurwerkshow, als afsluiting van de Harddraverijdag en dit wil ik gaan fotograferen. Ik heb nog nooit vuurwerk gefotografeerd ( oké, ik beken: 1 poging is hopeloos mislukt doordat ik niet wist wat ik deed) dus deze keer wil ik beter beslagen ten ijs komen. Ik heb allerlei info wat ik graag met jullie wil delen. Deze keer dus geen “eigen foto” maar hopelijk komt die snel, ná Harddraverij.

* Zoek een goed standpunt uit, bekijk de locatie bij daglicht. Iets hoger staan kan een voordeel zijn i.v.m. mensen of obstakels. Hou afstand, hoe verder weg, hoe minder last van ongewenste elementen. Hou ook rekening met de windrichting.

* Laat op de foto iets van de omgeving zien, dit geeft diepte aan de foto en laat de verhoudingen zien. Water geeft, door de reflectie, iets extra’s aan de foto.

* Als lens kun je het beste kiezen voor een groothoek op je DSLR. Een brandpuntafstand van 20 tot 50 mm is prima. Maar als je ver van het vuurwerk afstaat, neem dan ook een lens mee met een groter zoombereik.

* Kies een belichtingstijd vanaf 1 sec, je kunt deze laten oplopen tot wel 10 sec. Als ik lees op de diverse internetsites, wordt er vaak tussen de 1-6 sec belicht.  Een statief is dus onmisbaar! Gebruik, als je dit hebt, de afstandsbediening. Schakel liveview in, de spiegel is dan al opgeklapt, zodat je minder last van trillingen hebt.

* Zorg voor voldoende ruimte op je geheugenkaart, neem een reservekaart mee en zorg ook voor een reservecaccu. Maak zoveel mogelijk foto’s, liever teveel als te weinig.

* Bepaal zélf diafragma en sluitertijd: fotografeer dus in de M-stand. De sluitertijd is heel belangrijk, want het bepaalt, hóeveel vuurwerk er op de foto komt. Varieer daarom met de sluitertijd.

* Met een groot diafragma ( bv F4) wordt de lucht en voorgrond lichter dan bij een klein diafragma ( bv F16) Een diafragma van F8 tot F11 is een goed startpunt. Kies bij langere sluitertijden een kleiner diafragma. Hou de ISO zo laag mogelijk (100-200), zo voorkom je ruis. Zet de witbalans op automatisch.

*Schakel de autofocus uit en zet je lens scherp op een punt welke ongeveer even ver weg ligt als waar het vuurwerk komt. Je kunt ook mét autofocus scherpstellen op de eerste vuurpijl en dan de autofocus uitzetten. Kader niet te krap en zoom niet te ver in. Je kunt de foto later bijsnijden.

*Meerdere explosies op 1 foto is heel mooi, maar het kan zijn, dat er langere tijd tussen het afsteken van de vuurpijlen zit. Om strooilicht te vermijden op je foto is er deze truc: Zet de camera op Bulb , druk af bij de eerste vuurpijl en houdt tussen de explosies een zwart karton of papier voor de lens. Zo krijg je één foto met meerdere pijlen.

* Kén je camera, zorg dat je alvast weet hoe je de Bulpstand moet instellen en hoe je de instellingen moet veranderen. In het donker is het moeilijk zoeken.

* Controleer steeds op je scherm hoe je foto’s worden en pas je sluitertijd aan als je niet tevreden bent.

* Vergeet niet te genieten van de vuurwerkshow en let in het donker ook goed op je spullen.

* Op Joke’s Website staat ook een artikel mét foto’s, waarbij de exif vermeld is. Joke kan ongelooflijk goed zonder statief, dus uit “de losse hand” fotograferen, iets wat ik haar niet na doe.

Als je de smaak te pakken hebt: hier vind je alle vuurwerkshows in Nederland.

The Day After:

Het is dus wéér niet gelukt, ondanks zorgvuldige lenskeuze overdag bleek dat ’s avonds een mislukking te zijn. Ik had mijn Telelens nodig gehad, en die lag -natuurlijk- thuis. Ik stond dus veel te ver af met mijn groothoeklens. Maar dit was een wijze les!

En zoals Joke schrijft in haar artikel: ” langere sluitertijden zijn niet echt fraai, er is téveel licht op de foto.” Dit is een waarheid als een koe: Boven de 4 sec wordt het al snel lelijk.

Nu dus wachten op Oudjaar, dan ga ik in de herkansing…maar zo’n foto als hieronder, dat ligt nog lang niet binnen mijn bereik…