Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

“Met Adobe Photoshop Lightroom 4 creëer je verbluffende afbeeldingen die inspireren en informeren. Haal met één klik het beste uit elke afbeelding naar boven dankzij krachtige aanpassingen en ultrageavanceerde bedieningselementen. Creëer elegante fotoboeken en deel je beste afbeeldingen eenvoudig op sociale netwerken, in webgalerieën en zo meer. Perfectioneer je afbeeldingen, organiseer al je foto’s en deel je visie. En dit alles vanuit één snelle, intuïtieve toepassing.”
Het is dé onmisbare werkset voor digitale fotografie, tenminste, als je de website van Adobe mag geloven. Uit de toverdoos van Adobe komen heel wat programma’s zoals Photoshop, Photoshop Elements , Creative Suite, InDesign, Dreamweaver en natuurlijk het alom bekende Acrobat. Photoshoppen is een werkwoord geworden.

Ik werk sinds een paar jaar met het kleine broertje van Photoshop C5: Photoshop Elements 10. Het heeft me aardig wat tijd gekost om dit programma te leren kennen en nóg leer ik iedere keer weer bij. Er zitten zoveel tools in, er zijn zoveel mogelijkheden, iedere keer ben ik weer verbaasd. En ik vermoed dat ik zo’n 90 % nog niet gebruik.

Maar nu komt Adobe met Lightroom 4, voor een – volgens de kenners – een prijs waar je blij van moét worden. Inderdaad, aan de prijs is flink gesleuteld. Waar er eerst rond de 300 euro neergeteld moest worden voor Lightroom 3, is het nu mogelijk Lightroom 4 voor 130 euro aan te schaffen.

Nu had ik niet het idee dat ik wat miste bij PE10, maar als fotografen en hobbyisten zo enthousiast over dit produkt praten, moet er toch iéts zijn, iets, wat ik – ach mijn lieve, wat een ramp- te kort kwam. En dát wil ik dus ten alle tijden vermijden: iets te kort komen…iets niet hebben wat iedereen al heeft…..  Ik heb dus veel gelezen, op fora vragen gesteld, een Probeerversie gedownload ( wat een ellende, ik snapte er helemaal niets van, snel weer deleeten die hap ) , met mensen gepraat die met Lightroom werkten en toen was ik nog niet heel veel wijzer, behalve de wetenschap dat Lightroom fantastisch moet zijn. Want laat dit duidelijk zijn: iedereen die het heeft, dweept ermee.

En zeg nou zelf: wie wil er geen: Lensdefecten, flexibele penselen, geometrische vervorming, chromatische afwijkingen en vignetten automatisch verminderen met profielen die je met één muisklik toepast, afbeeldingen snel bekijken en beoordelen, en dan ook nog snel en duidelijk met de weergaven Raster, vergelijken en Loep om door grote groepen afbeeldingen te bladeren, ze naast elkaar te bekijken en op de kleinste details in te zoomen,  instellingen die je vaak gebruikt, zoals metagegevens, trefwoorden en naamgevingsregels, in een handomdraai opslaan, voorinstellingen op elk gewenst moment toepassen, zelfs tijdens het importeren, en aangepaste voorinstellingen maken voor exporteren. (aldus Bol.com)

Vorige week heb ik – na lang aarzelen- Lightroom aangeschaft, daarnaast een ruim 200 pagina’s tellend PDF uitgeprint, workshops Lightroom van het www gehaald, handleiding op schoot, koffie op tafel, laptop ernaast maar het bleef vaag, heel vaag. Ik snapte niet écht wat ik aan het doen was…

Maar toen kwam DE oplossing: ik kijk tegenwoordig Adobe-Tv. Senior Digital Imaging Evangelist Julieanne Kost heeft bij Adobe haar eigen talkshow en in de diverse afleveringen kan je alle onderdelen van Lightroom onder de knie krijgen.
Julieanne is my new best friend. Ik vind haar Amazing. Mijn Engels improves verschrikkelijk snel en ik doe alles, maar dan ook alles na wat zij doet. Want Julieanne weet het, zeker weten… Zij is mijn Goeroe, mijn Licht…..

En het werkt, ik begin er al iets meer van te snappen ….